INGYENES házhozszállítás 20.000 Ft feletti megrendelések esetén.

Kérdése van? Hívjon minket! +36308359440

Blog

Mi is az a műanyagmentes július és miért fontos?

Tímár Krisztina
Tímár Krisztina
2022.07.05 15:13
Mi is az a műanyagmentes július és miért fontos?

Hallottál már arról, hogy az egyszer használatos műanyag termékeket 5 másodperc alatt gyártják le, 5 percig használják, és 500 év mire lebomlik?

És tudsz azokról a mikroműanyagokról, amelyek a vizeinkben is jelen vannak, veszélyeztetik a környezetünket és az egészségünket?

Természetesen ez a két kérdés költői volt! Nagyon sokan tudnak erről, de még mindig sokan nem. Elhivatottak vagyunk, hogy minél több emberhez eljussanak a műanyagszennyezéssel kapcsolatos tények és tévhitek! A műanyagmentes július kiváló alkalom arra, hogy azokat is bevonjuk az egyszer használatos műanyagok elleni harcba, akik még eddig nem tudták hogyan is kezdjenek ehhez hozzá.

Mi is az a műanyagmentes július?

A #plasticfreejuly, avagy a műanyagmentes július egy nemzetközi kihívás, amely 2011-ben Ausztráliból indult. Célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott műanyaghasználatra, és alternatívákat kínáljon helyette. Azok, akik részt vesznek benne, hozzájárulnak a műanyaghulladék csökkentéséhez és egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Mindenkinek ott motoszkál a fejében, hogy kevesebb műanyagot kellene használni, de nagyon sokan nem tudják hogyan kezdjenek hozzá. A műanyagmentes júliushoz ezért is jó csatlakozni. Ilyenkor még több tippel, ötlettel és megoldással gazdagodhatunk a témában. A mi háztartásunkban már egyáltalán nincs egyszer használatos műanyag, és azoknak a műanyag használati eszközöknek, amelyeknek létezik más alternatívája, is sikerült lecserélni. Ez több éves „munka” volt, így senkitől nem várható el, hogy egyik napról a másikra műanyagmentes háztartást vezessen. Viszont az egyszer használatos műanyagokat ki lehet iktatni azonnal.

Első lépések a műanyagmentesség felé:

  1. Ha műanyag nélkül szeretnénk élni az életünket, a legegyszerűbb az egyszer használatos műanyagok kiiktatása. A vásárlásaink során még mindig műanyag zacskóba kapjuk a kiflit a pékségben vagy a zöldséget a zöldségesnél. Ezeket nagyon könnyen le lehet cserélni többször, akár évekig használható vászonzsákokra, zöldséges hálós zsákokra vagy élelmiszer biztos vízálló anyaggal bélelt zsákokra. Nagyon sok helyen lehet már ilyeneket kapni, többek között csomagolásmentes boltokban is meg lehet vásárolni azokat, de aki ügyes maga is meg tudja varrni. Az a fontos, hogy amikor vásárolni indulunk, ne felejtsük otthon őket.
  2. A második legnagyobb műanyagszennyezők a PET palackok. Nagyon sok cég azt hangoztatja, hogy újrahasznosított műanyagból gyártja ezeket a palackokat, de valójában a legyártott műanyagoknak csak a tizedét tudják újrahasznosítani. A legjobb megoldás, ha kerüljük a PET palackok vásárlását. Használjunk saját kulacsot, amit megtölthetünk csapvízzel, kézműves szörppel, teával. Így nemcsak a műanyag használatot csökkentjük, de azt is tudjuk, hogy mit iszunk.
  3. Ha betérünk egy kávézóba az eldobható kávés pohár helyett kérjük újra felhasználható pohárba a kávénkat, vagy vigyük a saját utazó bögrénket.

Ha ennél is tovább szeretnénk menni, akkor a használati eszközeinket is nagyon könnyen tudjuk helyettesíteni komposztálható vagy mosható alternatívákkal. Itt van rá néhány példa:

  1. A fogkefék készülhetnek már komposztálható bambuszból vagy a mosogatószivacs luffából. Választhatunk fa mosogatókefét is, ha az kényelmesebb számunkra.
  2. A női higiéniai termékek is teljesen lecserélhetők. Léteznek intim kelyhek, mosható betétek, menstruáció bugyik, amelyek nemcsak környezetbarát termékek, hanem a pénztárcánkat is kímélik, mivel évekig tudjuk használni őket.
  3. A csomagolásmentes boltokban tudunk kimérős tisztálkodó- és tisztítószereket vásárolni, illetve natúrkozmetikumot, amelyeknek a csomagolását vissza lehet vinni és a gyártó újra tudja hasznosítani.

A csomagolásmentes boltokban rengeteg tanácsot is kaphatunk, illetve mindent meg is tudnunk vásárolni ahhoz, hogy elkezdhessük a műanyagmentes életünket. Reméljük, hogy idén is minél többen csatlakoznak ehhez a kihíváshoz, hogy egy élhetőbb Földet tudjunk hagyni a gyermekinkre és az unokánkra. #műanyagmentesjúlius