INGYENES házhozszállítás 20.000 Ft feletti megrendelések esetén.

Kérdése van? Hívjon minket! +36308359440

Blog

Stressz- és hulladékmentes tippek nyaralásra és összejövetelekre

Tímár Krisztina
Tímár Krisztina
2022.05.25 18:58
Stressz- és hulladékmentes tippek nyaralásra és összejövetelekre

Ahogy melegszik az idő és a nyaraláson gondolkozunk, kicsit elengedjük magunkat és nem feltétlenül kerül annyira előtrébe a környezettudatosság, mint az év más időszakaiban. Valljuk be, megengedőbbek vagyunk az évnek ennek a szakaszában. Ami nem is baj, hiszen mindenkinek szüksége van a pihenésre! Ebben a cikkben szeretném megmutatni, hogy nyaralás, kirándulás vagy baráti összejövetel is telhet el úgy, hogy közben nem termelünk szemetet és még csak nem is érezzük ezt stresszesnek.

Hogyan készüljünk a nyaralásra?

A csomagolásmentes vásárláshoz hasonlóan, a hulladékmentes nyaraláshoz is csak egy kis tervezés szükséges. Ez nemcsak a magunk után hagyott szemetet csökkenti, hanem a pénztárcánkat is kíméli. Mielőtt elkezdünk összepakolni, érdemes egy listát írni, és egy rövid tervet készíteni arról, hogy mit fogunk csinálni, hova fogunk menni, és hol szeretnénk majd étkezni.

Nagyon jó szolgálatot tesznek a vászonzsákok és szatyrok, valamint a vízálló PUL anyaggal bélelt zsákok vagy újrahasznosítható szalvéták, amelyekbe szendvicseket, nassolni valókat vagy bármilyen pékárut csomagolhatunk. Ha így indulunk el, biztosan el tudjuk kerülni azt, hogy a reggeli péksütemény vásárlásakor zacskót kelljen kérnünk, és a kiránduláshoz csomagolt szendvicseket, zöldséget és gyümölcsöt, valamint a gyerekeknek szánt nasit is van mibe rakni.

A két másik fontos kelléke egy kiruccanásnak a kulacs vagy termosz, illetve az úti bögre. Ha ezek nálunk vannak, akkor soha nem kell vennünk műanyag palackba csomagolt vizet és a kávézóban is lesz mibe kérni a kávénkat, nincs szükség elviteles bögrére.

                                                                   

A nyaraláshoz vagy kiránduláshoz szükséges zsákokat, szütyőket, újrahasznosítható tasakokat és szalvétákat csomagolásmentes boltokban lehet megvásárolni vagy az ügyesebbek meg is tudják varrni maguknak.

rom tipp a természetes fényvédelemhez:

A nyaralás, vagy kirándulás kulcsfontosságú része a természetes fényvédelem. Nagyon fontos, hogy védjük a bőrünket a közvetlen napsugárzástól még akkor is, ha nem a strandon vagyunk.

 1. Fogyasszunk minél több bogyós gyümölcsöt:

Sokszor halljuk, hogy a szépség belülről fakad. Ez a mondás nagyon igaz, mert minden, amit megeszünk, hatással van a bőrünkre, legyen az pozitív vagy negatív hatás. A fényvédelem is belül kezdődik! A sötét színű gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nagy mértékben tudunk tenni a bőrünk védelme érdekében, ugyanis az ezekben található színanyagok és vitaminok segítenek megvédeni a bőrt az UV sugarak káros hatásaitól.

 1. Kerüljük a napozást:

Nagyon fontos szabály, hogy a direkt napsütést kerüljük, még akkor is, ha jól esik kifeküdni a napra. A bőrünk nem örül neki és nagyon sok kárt tudunk okozni vele. Ha napon vagyunk védjük magunkat akár egy hosszú ujjú lenge inggel vagy szalmakalappal.

 1. Ha strandon vagyunk használjunk fizikai fényvédőt:

Egy strandolás alkalmával igen nehéz elkerülni a napsütést, így ilyenkor mindenképpen fizikai fényvédővel védjük a bőrünket. Ezeknek a fényvédőknek a vásárlása során érdemes odafigyelni az összetételre, mert sok esetben olyan adalékokat találunk bennük, amelyek a naptól lehet, hogy megvédenek, de a bőrön át felszívódva méreganyagok juthatnak a szervezetünkbe. Fényvédő krém vásárlásánál érdemes olyat választani, amelyek nem tartalmaznak vegyszereket, tartósítószert vagy adalékanyagokat. Ilyen fényvédőket a csomagolásmentes boltok polcain lehet találni, ahol még a krém csomagolását is visszaveszik, így szemetet sem termelünk vele.

Zero waste családi, baráti összejövetelek és grill partik

Egy kis odafigyeléssel a partik és összejövetelek is lehetnek hulladékmentesek. Sokszor bele se gondolunk, hogy annak a sok eldobható parti kelléknek mind megvan a többször használatos verziója. Amellett, hogy a környezetet is kíméljük, még spórolunk is, ha nem veszünk minden alkalomra egyszer használatos dolgokat. Itt van néhány tipp, hogy hogyan rendezzünk hulladékmentes partit:

 1. Az egyszer használatos műanyag poharak helyett használjunk üvegpoharakat, az egyszer használatos szívószálak helyett vegyünk bambusz- vagy fém szívószálakat.
 2. A PET palackos ásványvíz helyett kínáljuk a vendégeket csapvízzel, ha van lehetőségünk, akkor szűrt vízzel. A szódavizet már visszaváltható formában is meg lehet vásárolni, vagy készíthetjük Sodastream készülé
 3. Ha bort vagy sört kínálunk vendégeinknek, akkor visszaváltható üveges termékeket keressünk.
 4. Készíthetünk limonádét vagy szörpöt. Ez utóbbit megvásárolhatjuk csomagolásmentesen vagy visszaváltható üvegben a hulladékmentes boltokban, csak úgy, mint a szószokat vagy zöldségkré
 5. Ha grillezünk lehetőleg ne használjunk gyújtófolyadékot, mert a füstben mérgező anyagok szabadulhatnak fel.
 6. Saslik készítéséhez vásároljunk fém pálcikát.
 7. A grillezés során részesítsük előnyben a zöldségeket, amelyek nemcsak olcsóbbak, mint a húsok, de a környezetet is kíméljük vele.
 8. A partihoz a nasikat meg tudjuk vásárolni csomagolásmentes boltokban is, ahol többféle kekszet, chipset és mártogatósokat kaphatunk, és még pattogtatni való kukoricát is.

                  

Összefoglalva, a nyár is eltelhet úgy, hogy a lehető legkevesebb szemetet termeljük, természetesen védjük a bőrünket és az egészségünket, mindeközben kíméljük a pénztárcánkat is.