INGYENES házhozszállítás 20.000 Ft feletti megrendelések esetén.

Kérdése van? Hívjon minket! +36308359440

Blog

A víz világnapja 2022

Tímár Krisztina
Tímár Krisztina
2022.03.22 09:38
A víz világnapja 2022

A víz világnapját 1993. március 22. óta ünnepeljük, az ENSZ közgyűlése által elfogadott 1992. december 22-i határozat szerint, amelynek a célja az, hogy eszközöket bocsásson a döntéshozók részére a fenntartható vízpolitikák kialakításához és megvalósításához.  Az ünnep célja az, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy nemcsak a tagállamok, hanem az egyén felelőssége is nagyon fontos az édesvíz források fenntartható kezelésében.

A víz világnapja minden évben más témára összpontosít. Az idei téma: A felszín alatti vizek - láthatóvá tenni a láthatatlant. A felszín alatti vizek láthatatlan, a lábunk alatt meghúzódó vizek, amelyek az édesvízkészletünk jelentős hányadát adják. Ezek a vizek tartják fent a természetes ökoszisztémát, táplálják az ivóvíz hálózatot és a higiéniai rendszereket. Hatalmas szerepük van a mezőgazdaságban és az iparban, valamint kulcsszerepük van az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban is. Érthető módon ennek a kiemelkedő kincsnek a megóvása nagyon fontos, és globális összefogásra van szükség ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjuk vele.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója víz világnapi üzenetében kiemelte, hogy:

"A vízválság globális válság. A vízhez való fenntartható hozzáférés nélkül nem leszünk képesek elérni olyan célokat, mint például a minőségi oktatás, vagy a virágzóbb és méltányosabb társadalmak kialakítása. A történelem bebizonyította ezt. Kínában és a Közel-Keleten például a főbb folyók (Jangce, Nílus, Eufrátesz) tették lehetővé az első nagy mezőgazdasági és városi civilizációk kialakulását.

Figyelembe véve a helyzet sürgősségét, a következő évtizednek a cselekvésé kell lennie."

Forrás: unesco.hu

Mit tehetünk mi a felszín alatti vizeinkért? Tehetünk egyáltalán valamit?

IGEN tehetünk! El sem hinnénk, hogy mekkora az egyén felelőssége a klímaváltozás mellet, az édesvízkészletek megóvásában. Mi tanítjuk meg a gyerekinket arra, hogy hogyan védhetik meg ezeket a készleteket, hogy még az unokáinknak is legyen belőle. Adunk nektek néhány, a hétköznapokba is könnyen bevezethető tippet arra, hogy mit tehetünk mi a vizeink megóvásáért.

  1. A vízfogyasztás csökkentése

Amíg a nagyszüleink 30-40 liter vizet használtak el fejenként naponta, addig a mai egy főre jutó átlagos vízfogyasztás 150 liter naponta! Ha ezt a mennyiséget egy kis odafigyeléssel le tudjuk csökkenteni, akkor nemcsak pénzt spórólunk, hanem az édesvízkészleteinket is kíméljük.

  • Fürdés helyett zuhanyozzunk: amíg egy átlagos méretű kádat 120-150 liter vízzel tudunk feltölteni, addig egy zuhanyzást 40 liter vízzel is meg tudunk oldani úgy, hogy még hajat is mosunk. A trükk csak annyi, hogy szappanozás és mosakodás közben zárjuk el a csapot és csak akkor nyissuk ki, amikor ezzel kész vagyunk és le kell mosnunk magunkat.
  • Tegyünk ugyanígy fogmosás és kézmosás közben is. Teljesen felesleges folyatni a vizet, amíg mossuk a fogunkat vagy szappanozzuk a kezünket.
  • Hagyományos mosogatás esetén már azzal is nagyon sok vizet lehet spórolni, ha nem folyóvízben mosogatunk. Érdemes a mosogatóba vizet engedni és csak az öblítéshez használni a folyóvizet. Abban az esetben, ha többtagú a család érdemes egy mosogatógépbe beruházni. Ezek a korszerű gépek már 10 liter vízzel is el tudnak mosogatni, és a víz melegítéséhez sokkal kevesebb áramot használnak, mint amennyire szükségünk van a hagyományos mosogatáshoz a melegvíz előállítására.
  • Nem is gondolnánk, hogy egy csöpögő csap esetén, akár négy liter víz is elcsöpöghet naponta. Érdemes erre odafigyelni és a lehető leghamarabb megjavíttatni.
  • Ha van lehetőségünk esővizet gyűjteni, akkor tegyük meg. A növények legnagyobb része nem szereti a klóros vizet, sokszor csak kókadoznak tőle, ellenben az esővíztől kivirulnak. Az esővizet nemcsak öntözésre, hanem a vécé leöblítésére is fel lehet használni.
  1. Környezetbarát takarítás és mosás:

Az a rengeteg vegyszer, amivel takarítunk és mosunk amellett, hogy mérgeznek bennünket, az édesvizeinket is tönkreteszik. Ma már nagyon sok alternatíva létezik ezeknek a mérgező termékeknek a lecserélésére. Ha nem szeretsz magad tisztító- és mosószereket készíteni, akkor válaszd a Cleanne termékeit, melyek környezetbarát, lebomló tisztító- és mosószerek. Ezek természetesen megtalálhatók a boltunk polcain csomagolásmentesen.

Ha van kedved mosó- és tisztítószereket készíteni (én ebbe a kategóriába tartozom), akkor ahhoz is találsz nálunk többféle mosószappant, szódabikarbónát, citromsavat, mosószódát, aktív oxigénes fehérítőt és természetesen 20%-os biológiai erjesztésű ecetet, ami kiválóan fertőtlenít és öblítő helyett a legtermészetesebb választás.

Ha mosásnál 20-40 fok közötti rövidebb programokat választunk, akkor amellett, hogy vizet spórolunk, kevesebb áramot használunk és még a ruháinkat is kíméljük.

  1. Ruha vásárlás:

Amikor új ruhákra van szükségünk érdemes először a használt ruha boltokban körülnézni. Ha nem szeretjük ezeket az üzleteket, akkor fenntartható márkákat keressünk. A ruhaipar az egyik legnagyobb vízfogyasztó iparág a világon. A fast fashion ruházati üzletláncok terjedésével a ruhaipar vízfogyasztása is az egekbe szökött, amelyet csak a mezőgazdaság előz meg. Az ENSZ szerint egyetlen pamut póló előállításához 2700 liter vízre van szükség, ami egy átlagos felnőtt 2,5 éves folyadékszükséglete.

Összefoglalva, mi is tehetünk azért, hogy édesvíz készleteink minél tovább megmaradjanak. Ne mérgezzük, spóroljuk és mielőtt rohanunk új ruhát venni, előbb nézzünk szét a testvérünknél vagy a barátnőnknél. Nálunk ez nagyon bevált!