Hummusz, ahogyan mi készítjük

A hummusz nálunk egy olyan étel, ami szinte minden héten készül télen és nyáron is. Ez az isteni közel-keleti finomság nagyon sokféleképpen elkészíthető, ahogy mondani szokták, ahány ház, annyi szokás. Nagyjából húsz éve készítünk egy Izraeli változtat, amire a sógorom tanított.
Hozzávalók:
1 bögre főtt csicseriborsó
4-5 evőkanál tahini (szezámpaszta)
Fél citrom leve
1 evőkanál olívaolaj
Só, bors
Római kömény (elhagyható)
Elkészítés:
Ha igazán olcsón és hulladékmentesen szeretnénk elkészíteni ezt az ételt, akkor a csicseriborsó konzerv helyett használjunk száraz csicserit, amit előző este beáztatunk, majd másnap megfőzünk.
Én minden hüvelyest így készítek, mindig van a mélyhűtőben főtt bab és csicseriborsó, amihez tudok nyúlni, ha kell. Így tudom, hogy biztosan semmilyen adalékanyag nincs az ételben, és még szemetet sem termelek.
A hummuszhoz a hozzávalókat belerakjuk egy turmixba, vagy használhatunk botmixert is, és addig daráljuk, amíg krémes állagot nem kapunk. Ha úgy látjuk, hogy túl sűrű, akkor egy kis vizet nyugodtan adjunk hozzá. A fűszerezést ízlés szerint végezzük. A római kömény egy igen megosztó fűszer, lehet szeretni és lehet utálni. Ha te a második csoport tagja vagy nyugodtan hagyd el. Mi imádjuk, így mindig kerül bele.
A hummusz egy olyan étel, amibe mártogathatsz nyers zöldségeket, kenheted pirítósra, vagy adhatod sült zöldségek mellé. Kiváló buli étel és megállja a helyét egy grillezésen is.
A csicseriborsó növényi fehérje tartalma az egyik legnagyobb, így könnyen kiváltható vele legalább egy húsos étkezés, amivel nagyon sokat teszünk a környezetünkért.