INGYENES házhozszállítás 20.000 Ft feletti megrendelések esetén.

Kérdése van? Hívjon minket! +36308359440

Kipróbált receptjeink

A kedvenc kovászos húsvéti kalácsom, nemcsak húsvétra

Tímár Krisztina
Tímár Krisztina
2022.04.16 21:02
A kedvenc kovászos húsvéti kalácsom, nemcsak húsvétra

Ezt a kovászos kalács receptet Limara inspirálta. Kicsit átalakítottam, hogy passzoljon a családunkhoz, így azoknak is jól fog sikerülni, akik esetleg laktózérzékenyek. Fogadjátok szeretettel! Sütésre fel!

Aki szokott kovásszal dolgozni az tudja, hogy a sütés az mindig egy hosszabb folyamat, de a végeredmény csodás és utánozhatatlan. Ez a kalács is úgy indul, hogy a sütés előtti este elkészítjük a tejes kovászt. 

Kovász hozzávalói:

50 g fehér kovász

45 g meleg tej (lehet laktózmentes vagy növényi tej is)

1 ek. méz

100 g BL80 kenyérliszt

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és 8-10 órára egyenletesen meleg helyre tesszük egy fedeles tálban vagy üvegben. 

Tészta hozzávalói:

3 dl tej (lehet laktózmentes vagy növényi tej is)

70 g cukor

2 tojássárgája

az összes tejeskovász

500 g BL55 finomliszt

30 g vaj vagy margarin

1 csipet só

Meglangyosítjuk a tejet és egy tálba öntjük. Beleszórjuk a cukrot, beletesszük a tojássárgákat és elkeverjük. Beletépkedjük a kovászt, azzal is elkeverjük, majd rászitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a sót. Kézzel vagy géppel elkezdjük kidolgozni a tésztát. A dagasztás második felében hozzátesszük az olvasztott vajat és addig dagasztjuk, amíg el nem válok a tál oldalától. Akkor jó a tésztánk, ha szép sima, hólyagokkal teli, puha, de rugalmas tésztát kaptunk.

Beletesszük egy tálba (ha van a kelesztőtál a legjobb), és huzatmentes meleg helyre tesszük.

Egy órán át kelesztjük, érleljük a kalácsunkat. Egy óra múlva kitesszük a munkapultra fejjel lefelé, négyzet formára igazítjuk, majd meghajtogatjuk. A felső harmadot a középsőre hajtjuk, arra az alsó harmadot, majd ugyanígy teszünk oldalról is. A tésztát megfordítjuk, visszatesszük a tálba és langyos helyre tesszük. Ezt a hajtogatást még 2x megismételjük 45-60 percenként. A harmadik hajtás után ismét pihentetjük kb. 45 percig.

Ezután kitesszük a deszkára és annyi részre vágjuk, ahány fonást szeretnénk csinálni. Az elosztott tésztából gombócokat formázunk, letakarjuk őket és még 30 percet pihentetjük.

A gombócokat egyesével vékonyra nyújtjuk és szorosan feltekerjük, majd megfelelő hosszúságúra sodorjuk a szálakat. (nagyjából 30-32 cm hosszú szálakat fogunk kapni)

Mikor kész vannak a szálak, akkor megfonjuk a kalácsot. Én most a négyes fonást választottam, mert szerintem ez a legszebb. A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és azonnal vékonyan lekenjük egy felvert tojással. A kalácsot kb. másfél órát kelni hagyjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és közben a kalácsot lekenjük megint a felvert tojással.

A tepsit a forró sütőbe toljuk, 10 percig magas hőfokon sütjük, majd visszavesszük 175-180 fokra és még 25 percig sütjük.

Rácsra tesszük és ha kibírjuk hagyjuk kihülni teljesen mielőtt megvágjuk.