Szívet lelket melengető családi vegán lasagne

Akinek van gyereke az tudja, hogy egy tészta étellel - legyen az bármilyen tészta - el lehet őket varázsolni. Ezt a receptet azért találtam ki, mert így a gyerekek megeszik a vöröslencsét, a spenótot, a cukkínit és az édesburgonyát, amit más ételben lehet nem ennének meg. Ha te is azzal küzdesz, hogy a gyerkőc nem eszik elég zöldséget, akkor csempészd be egy finom lasagneba és mind a tíz ujját megnyalja utána! :)
Hozzávalók:
Vöröslencsés réteg:
1 nagy fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kókuszolaj vagy olívaolaj
200 g vöröslencse
1 közepes cukkíni
2 üveg paradicsomszósz (Mi a Borbolya olívás paradicsomszószát használjuk)
1 teáskanál cukor
Spenótos réteg:
250 g fagyasztott spenót vagy friss, ha hozzá tudunk jutni
1 teáskanál kókuszolaj vagy olívaolaj
1 doboz rizstejszín
2 gerezd fokhagyma
só,bors ízlés szerint
őrölt szerecsendió ízlés szerint
Sajtszósz:
150 g felkockázott édesburgonya
150 g felkockázott sima burgonya
1 db felkockázott sárgaréparépa
50 g kesudió
1/4 pohár sörélesztőpehely
1/2 pohár víz
citromlé, só, bors ízlés szerint
350-400 g lasagne tészta (ez nálunk mindig a háromféle, paradicsomos, spenótos és sima durum lasagne)
Elkészítés:
A vöröslencsés réteghez a lilahagymát megfuttatom a kókuszolajon vagy olívaolajon, majd belenyomom a fokhagymát. Mikor megcsap a fokhagyma illata, mehet rá a vöröslencse és a felkockázott cukkíni. Átkavaraom, ráöntöm a paradicsomszószt, és ha szükséges adok hozzá még vizet. A vöröslencse egészen sok vizet felvesz, én szeretem ha lédús a szósz, mert úgy szaftosabb lesz a végeredmény. Sózom, borsozom és ízlés szerint oreganot és bazsalikomot is szórok bele. Majd lefedem és hagyom főni, amíg megpuhul a lencse. 15 perc után érdemes ellenőrizin, átkavarni. Ha sok folyadékot felvett a lencse pótoljuk. Kb 20-25 perc, amíg készre fő.
Közben a spenótos réteget is elkészítem. A zsiradékon megfuttatom az átnyomott fokhagymát, rádobom a fagyasztott spenótot, sózom, borsozom, lefedve pár perc alatt megpárolom. A végén 1 doboz rizstejszínnel felöntöm.
A sajtszószhoz a krumplit, édesburgonyát és répát addig főzzöm, amíg minden meg nem puhul. Majd a többi hozzávalóval együtt egy mixerbe teszem és krémesre turmixolom.
A rétegezést mindig a vöröslencsés réteggel szoktam kezdeni, arra jöhet egy sor tészta, majd spenótos réteg, tészta és így tovább, amíg el nem fogy minden. A tetejére egy nagy adag sajszósz. Mi annyira szeretjük, hogy a rétegek közé is teszünk sajtszószt. Tényleg isteni finom. 200 fokos előmelegített sütőbe teszem alsó-felső sütésre, nagyjából 40 percre.
Jó étvágyat hozzá! :)
A hozzávalókat megtalálod a webshopban és a boltunkban, természetesen csomagolásmentesen!