Ha rendszeresen fogyasztasz fahéjat, akkor jó, ha srí lankai Ceylon típusúra váltasz a biztonság kedvéért!
Hogy miért?
A ceyloni fahéjnak erős antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és vérrögképződést gátló hatása van. A szervezetet egészségesen tartó antioxidánsok, polifenolok és ásványok (kalcium, mangán, vas és rostok) különleges forrása. Mindemellett a fahéjban természetes cukrok, szénhidrátok, zsírsavak és aminosavak is vannak.
A fahéjnak kb. száz különböző változatát ismerjük; általában kellemes illata és édes íze van. A legelterjedtebb és legolcsóbb a Cassia fahéj, de ennek a kumarin tartalma magas és ez a vegyület a szervezetünkben a K-vitamint közömbösíti, ami véralvadási zavarokkal jár.
Ennél sokkal jobb a Ceylon fahéj, aminek a kumarin tartalma nagyon alacsony, viszont ez sokkal drágább és beszerzése bonyolultabb.